miercuri, 9 aprilie 2008

arta aerata

pentru ca va fi un delay cu postarea articolului in lemuria, il pun aici.

Urbe at risc? (2)

Pǎstreaza secretul şi dǎ mai departe




Pare banal sǎ spui cǎ undergroundul este o componentǎ esenţialǎ a graffitiului.
Writerii existǎ numai prin ceea ce realizeazǎ: lucrǎrile exprimǎ personalitatea lor prin opţiunile grafice şi prin alegerea culorilor. Identitatea lor realǎ , întâlnirea cu ei sunt considerate subiecte tabu. Dacǎ s-ar schimba asta, dacǎ în loc de tag, ar apǎrea un nume, o semnǎturǎ “normalǎ”, ar mai fi graffiti? Ce susţine cultura graffiti este probabil axat pe aria asta explorabilǎ în amǎnunt numai de insideri, practic disoluţia între persoana realǎ şi lucrǎrile ei este una centralǎ. Cum poţi descoperi graffitiul under the underground?

Un contact mai direct cu crewurile se poate crea pe internet. Comunitatea este prezentǎ pe forumuri si bloguri.Un site care funcţioneazǎ ca o interfaţǎ, pǎstrând anonimatul, este aeroart.ro. Fǎcut de oameni pasionaţi şi care cunosc “industria” foarte bine, aeroart-ul a lansat recent primul numǎr al unei reviste online dedicate exclusiv graffitiului (aeroart, vol. I). De la un articol introductiv care culege fragmente cronologice ale fenomenului pânǎ la o mulţime de imagini cu pieceuri de pe la noi şi din afarǎ, revista are un format “lucrat” şi extrem de vizual. Secţiunile de train bombing, canvas size şi walls grupeazǎ lucrǎrile iar în cuprins apare şi un interviu, cu Bere.

Faţǎ de interviul scris din revistǎ, interviul în format video de pe site aparţine mai mult mentalitǎţii urban art. Situat cumva în tradiţia videoclipurilor care înregistreazǎ şi “prind” momentul acţiunii, materialul fǎcut de Nev este mult mai real. Un graffer filmat vorbind despre ce face el poate fi considerat un footage atipic. “Cu Shaolin despre graffiti” este o secvenţa notabilǎ de aducere la luminǎ a “subpǎmântului”. Prin oraş, Shaolin vorbeşte despre cum percepe el graffitiul şi cum a început. Este un montaj care încadreazǎ lucrǎrile şi atitudinea artistului prin filmarea ultimei lui lucrǎri: un cross-over peste un graff al unui toy (începǎtor). Se vede foarte bine cum lucreazǎ şi cum îşi foloseşte spaţiul pe care îl are la dispoziţie. Incredibile sunt crochiurile din caietul de schiţe pe care îl ţine în mânǎ în timp ce “imprǎştie” culoarea. Desenele pregǎtitoare sunt trasate cu siguranţǎ şi au o calitate formalǎ extrem de graficǎ. Rezultatul vizual este unul de rafinatǎ ironie: contrastul între lucrarea de dedesubt (un personaj mult prea negru din anime cu o coasǎ ) şi “adǎugarea” (un cap, retezat, tip comics) este puternic şi creazǎ un impact foarte bine gândit. Muzica, culoarea, vocea lui Shaolin şi prezenta lui se îmbinǎ într-un video foarte bine realizat. Cred cǎ e nevoie de mai multe interviuri de acest gen pentru a arǎta cǎ dezvǎluind din identitatea makerului nu se pierde substanţa graffitiului, ci din contrǎ, se poate construi adevǎrata lui personalitate.
Explorând romania_sub_spraiuri sper sa gǎsesc atât partea la vedere a acestei arte cât şi imaginea, dincolo de amprenta vizualǎ, a artistilor. Pagina de introducere din revistǎ se terminǎ cu un mesaj din partea lui Nev care mi se pare foarte potrivit şi pentru încheierea mea: graff on!

Niciun comentariu: