marți, 1 aprilie 2008

retrospectiv... i was kind of stupid




































lucrand la o prezentare a bisericii armenesti si in acelasi timp ascultand oameni straini vorbind despre bisericile romanesti din tara, am avut, cred ca pentru prima oara, senzatia ca nu stiu absolut nimic. am invatat din liceu sa vorbesc oricat de mult despre lucrurile pe care nu le cunosc cu adevarat si nu ma intereseaza cu un minim de informatii schematice - as putea spune ca pot vorbi despre absolut orice facand un blabla destul de stralucitor reusind sa nu transmit absolut nici o idee..iar speechcompetitionurile din liceu au alimentat asta profund... recunosc de multe ori pornirea asta de a nu spune niciodata ca nu stii ceva .. o recunosc la mine si incerc sa o tratez ca pe un handicap ..
nu stiu absolut nimic despre arta religioasa ! niciodata nu stiu sigur care este impartirea planului bisericii, ce teme religioase sunt prezentate unde in corpul lacasului de cult, care este evolutia arhitecturii religioase romanesti... pur si simplu nu am stiut si nu stiu.. fiind convinsa de acum mult timp ca eu in afara de arta moderna nu o sa fac altceva si ca orice altceva ar fi sub "standartele" mele.
citind anuarele ani de la biblioteca armeneasca am vazut arhitectura religioasa romaneasca prin prisma "privirii armenesti" si de atunci ma tot gandesc la asta si am gasit o frumusete atat de evidenta dar pe care eu nu o vedeam inainte.
intr-un fel furioasa pe mine pentru ca nu am descoperit asta mai devreme.. si pentru ca imi dau seama ca pentru o persoana care vrea sa fie openminded sunt destul de parazitata de prejudecati moderniste. eu asa am descoperit si arta traditionala romaneasca si folclorul - tot din "suspiciune".
nu stiu daca o sa pot privi vreodata o pictura murala religioasa cum trebuie, eu o analizez ca pe o lucrare de arta "noua" - cum as vorbi despre bernea sau kay sage..

biserica manastirii sinaia - artist: parvu mutu zugravu
am vazut locul asta de atatea ori, imi place sa-l revad.. biserica e mica si alba, foarte veche.. imi spune ca monumentalitatea nu e un criteriu pentru frumusete.. si ca fata in fata cu sacre coeur castiga pariul.

Niciun comentariu: